De vrouw achter

Marjolein Overmeer

Het gezicht achter De Lachende Cavalier ben ik, Marjolein Overmeer. Ik heb Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en University College London gestudeerd, met als specialiteit Vaderlandse Geschiedenis. Ik liep stages bij televisieserie Andere Tijden en de webredactie van de NTR.

In 2008 ben ik als freelancer begonnen met onderzoek naar en schrijven over historische onderwerpen. Daarnaast adviseerde ik historische films en televisieproducties over de historisch correcte aankleding.

Vanaf 2011 ben ik me steeds meer op de wetenschapscommunicatie en webredactie gaan richten. Ik begon dat jaar als wetenschapsredacteur met specialisatie Geesteswetenschappen bij NEMO Kennislink. Na de Post-HBO Erfgoed en Ruimte in 2013-2014 heb ik daar de specialisatie Cultureel Erfgoed aan toegevoegd.

Waarom De Lachende Cavalier?

De Lachende Cavalier door Frans Hals

Het schilderij De Lachende Cavalier (1624) van Frans Hals is het symbool van deze site. Het verbeeldt namelijk subliem hoe groot de impact kan zijn van een klein detail. Dat verschil wil ik ook maken met mijn teksten.

De subtiele glimlach om de mond van deze jonge Cavalier, oftewel ‘galante heer’, geeft het schilderij een speelse uitstraling. En dat in een tijd dat lachen op schilderijen not done was voor de beschaafde mens. Dit kleine detail voegt emotie toe aan het schilderij. Het zorgt ervoor dat je je afvraagt wie of wat deze glimlach heeft veroorzaakt tijdens het poseren! Het statige portret verandert door dit kleine detail in een levendig schouwspel.

Het schilderij is geschilderd in 1624 door Frans Hals. Zowel de oorspronkelijke naam van het schilderij als van de afgebeelde man zijn vandaag de dag jammer genoeg niet meer bekend. Het schilderij is te bewonderen in The Wallace Collection te Londen.